Bitcoin ATM: s mottaglighet för penningtvätt inbjuder lagstiftning

Bitcoin Automated Teller Machines (Bitcoin ATM) har varit en propeller i kampanjen för att öka antagandet av cryptocurrency över hela världen. Många har berömt enheterna och deras förmåga att göra krypto mer tillgänglig för människor. En ny rapport beskriver dock även den mörka sidan av dessa maskiner.

Projekterade skärpta regler för bankomater

Nyligen krypto analysföretaget CipherTrace publicerade sin vårrapport för 2020. I den förklarade företaget som penningtvättare har kunnat använda Bitcoin Era bankomater för att göra överföringar till ”högrisk utbyten” – i huvudsak, plattformar som CipherTrace tror betydande länkar till penningtvätt och andra olagliga aktiviteter.

Som rapporten förklarade har andelen fonder som hittat vägen till dessa utbyten fördubblats varje år sedan 2017. Frekvensen är för närvarande cirka 8 procent av alla Bitcoins som är involverade i transaktioner i USA – upp från 2 procent 2017.

CipherTrace framhöll också att cirka 88 procent av alla Bitcoin ATM-transaktioner i USA inkluderade att skicka pengar till destinationer utanför landet. Med tanke på dessa transaktioners skumma natur förutspådde CipherTrace att tillsynsmyndigheterna troligen skulle vända sitt fokus till Bitcoin ATM-utrymmet nästa.

Rapporten kommer bara några dagar efter det totala antalet Bitcoin-bankomater världen över träffade en ny milstolpe. Data från övervakningsplatsen Coin ATM Radar visar att det nu finns över 8 000 Bitcoin-bankomater i världen. Dessa enheter är spridda över 73 länder, där USA endast har cirka 6 000 av dem.

De nya siffrorna markerar en imponerande tillväxt på 17 procent sedan mars, då enheterna passerade 7000-märket. På flera sätt verkar detta visa en betydande efterfrågan på allmän användning av kryptokurser.

Globala regulatorer stiger till hotet

Som tidigare nämnts är det värt att notera att många av dessa enheter finns i USA. Fortfarande kvarstår faktumet att Bitcoin-bankomater ökar i fler länder i en otrolig takt. Med tanke på att flera penningtvättare har försökt genomföra olagliga transaktioner med dessa maskiner, är det värt att överväga hur myndigheter kanske vill fortsätta med regleringen.

Flera länder överväger redan ett regleringsmedel. Två dagar innan CipherTraces rapport kom ut publicerade den kanadensiska regeringen nya förordningar om lokala företag som handlar med digitala tillgångar som Money Service Businesses (MSBs).

Francis Pouliot, medlem av Bitcoin Foundation Canada, förklarade på Twitter att den nya förordningen skulle påverka företag som byter krypto för kontanter. Mer specifikt kommer Bitcoin ATM-operatörer att få övervägande av dess effekter.

Som han förklarade kommer Bitcoin ATM-operatörer nu att rapportera alla transaktioner värda 10 000 CAD (7 325 $) mer. Regeln är en del av ett ändringsförslag till intäkterna från brott (penningtvätt) och lagen om finansiering av terrorism, som den kanadensiska regeringen antog i lag i juni 2019. Den tyska finansmarknadsmyndigheten (BaFin) riktade också till olicensierade Bitcoin-bankomater tidigare i år. I mars beordrade regulatorn KKT UG, A Bitcoin ATM-operatör, att upphöra med sin verksamhet.

Enligt en vapen and-desist order på den tiden frågade myndigheten företaget till slut ”gränsöverskridande handel för egen räkning.” Byrån införde också nya förordningar mot penningtvätt (AML) som kommer att kräva kryptorelaterade företag (utbyten, plånbokleverantörer, depåförvaltare och ATM-tillverkare) för att få en BaFin-utfärdad licens för att driva.

Dieser Beitrag wurde unter Bitcoin veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.